Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество "Хранително-вкусова промишленост" се провело днес в Министерството на икономиката и индустрията. На срещата са присъствали представители на Министерството на земеделието, Министерството на транспорта и съобщенията, Комисията за защита на конкуренцията, синдикати, водещи сдружения и асоциации в сектора, както и представители на едни от най-големите търговски вериги в страната, става ясно от прессъобщение на министерството. В него не е посочено нито едно име на асоциация, сдружение или търговска верига, включително и име на техните евентуални представители.

Припомняне, до този момент и въпреки обявените нееднократно намерения за среща, търговските вериги отричаха за получена покана за това, както и за водени някакви сериозни разговори в рамките на обявения приоритет на правителството на Гълъб Донев за намаляване на цените на основни хранителни продукти.

Премиерът вижда "трайни промоции" и намаление на цени с 25-27%

Премиерът вижда "трайни промоции" и намаление на цени с 25-27%

Предстоят още срещи с представителите на търговските вериги и производителите

Срещата е била ръководена и открита от заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова и на нея са се чули "различни мнения". Отново от прессъобщението обаче медиите биват информирани за изказаното мнение само на Федерацията на независимите синдикални организации в хранителната промишленост, които са се позовали на сигнали на свои членове за голяма неравнопоставеност между българските производители и тези от чужбина, което дава сериозно предимство на вносните стоки за сметка на родното производство.

Също според синдикатите оскъпяването на стоките от производител до магазина е от 40 до 50%, а в някои случаи и до 100%, което трябвало да бъде обект на проверка от контролните органи. От федерацията са поискали да се намерят механизми, чрез които да се насърчи изкупуването на българските стоки, както и контролните органи да следят по-задълбочено неравноправните клаузи в договорите за доставки, които се сключват с търговските вериги и които ощетяват малките търговци.

Какво установили търговските ни аташета след обиколката на магазините в чужбина?

Какво установили търговските ни аташета след обиколката на магазините в чужбина?

Никола Стоянов очаква след прокурорската проверка в "Ел Би Булгарикум" цените на млякото да паднат

От бранша са заявили още, че се надяват държавата да ускори работата си по подготовка на новата нормативна уредба, в това число и за увеличаване на глобите при констатирани нарушения в магазините и търговските вериги и за усъвършенстване на контролните механизми.

Представителите на бранша и синдикалните организации коментираха като сериозна пречка за развитието на отрасъла разделянето на компетенциите между различни институции, което затруднява добрата координация и ефективна подкрепа от страна на държавата.

Властта иска веригите да разкажат за печалбата си

Властта иска веригите да разкажат за печалбата си

Ние не можем да определяме надценките, призна Тодор Джиков