Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настаняват 40 деца от социални институции в защитени жилища в Мездра

Снимка: Архив:Радио ВИДИН

От понеделник започва настаняването на деца лишени от родителски грижи в защитени жилища в Мездра. Защитените жилища са построени с европейски пари за периода декември 2011 година - декември 2013 година. Децата, които ще бъдат настанени са живели до сега в различни институции в Мездра, Берковица, Бяла Слатина и Търнава.

В двата по-големи центъра, които се намират в двора на Професионална гимназия "Алеко Константинов" и на Многопрофилната болница за активно лечение ще бъдат настанени по 12 деца с увреждания.

В другите два центъра, изградени в двора на СОУ "Иван Вазов" и в района на Дома за деца и младежи ще бъдат настанени по 8 деца без увреждания.

За живота на децата в среда близка до семейната ще се грижат 37 души - медицински персонал и служители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба за 6 май - Ден на храбростта откриха в Монтана

Откриха Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие от колекциите на Регионален исторически музей Монтана . Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Камерна изложба в съвместна инициатива на историческия музей и военното окръжие в Монтана. В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали,..

публикувано на 03.05.24 в 15:09

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

На 5 май пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 03.05.24 в 14:38

Влак блъсна кола, спряна на релсите в Монтанско

Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между селата Мърчево и Габровница , в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола. Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без регистрационни табели.  Водачът не е бил в колата. Няма пострадали хора.  Влакът..

публикувано на 03.05.24 в 14:14

Атракционното влакче във Враца ще пътува през почивните дни

Цветната влакова композиция ще пътува през почивните дни от днес до 6 май включително, съобщиха от общинската управа. Разписанието е:  Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния център на площад „Христо Ботев", като ще се движи до „Долна лифтена..

публикувано на 03.05.24 в 08:24

Има задържан за отвличането на млада жена в Козлодуй

Задържаха за срок до 72 часа мъж, отвлякъл 20-годишна жена в Козлодуй, съобщиха от прокуратурата. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Враца се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК. Сигналът за отвличането е постъпил на 1 май в полицейското управление на Козлодуй...

публикувано на 03.05.24 в 07:56

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

Днес е Разпети петък - за християните най-тъжният ден в годината. Това е денят, в който Исус Христос е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството, каза свещеник Илия Симеонов от Видинската  епархия. "Кръстните страдания били големи, но Христос страдал повече за хората. За тях Той слязъл на земята - за да изкупи от..

публикувано на 03.05.24 в 07:34

Снимката на 2 май 2024 година

Работилница за  боядисване на яйца  за Великден организираха в музей  "Кръстата казарма" във Видин . Деца се запознаха с традициите и научиха повече за техниките за украсяване, които са използвани в миналото.  Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана.  Това е..

публикувано на 02.05.24 в 17:55