Синдикална организация на техническия персонал в Луфтханза Техник София към СТСБ - КНСБ

Какво е синдикална организация?

Синдикалните организации са независими структури, които вземат своите решения с вишегласие и излъчват своите лидери „отдолу нагоре”.

Законите гарантират свободата на синдикално сдружение и независимост на синдикалната дейност, като постановяват, че синдикалните организации имат право в рамките на закона сами да изработват и приемат свои устави и правила за работа, свободно да избират свои ръководни органи и представители, да организират своето управление, както и да приемат програми за дейността си чл.33 ал.1 от КТ. Ключово тяхно правомощие е „да участват в подготовката на проектите на всички вътрешни правилници и наредби, които се отнасят до трудовите отношения, за което работодателят задължително ги поканва” чл. 37 от КТ.

В тази насока действат Конвенции 89 и 98 на Международната организация на труда - Женева, които са ратифицирани от българската държава и имат пряко приложение за защита на правото на човек да учредява синдикални организации и да членува в тях Синдикалното сдружаване е едно от големите постижения на човешката цивилизация. Израз е на осъзнатия стремеж на наемните работници и служители да се сдружават, за да обединят своите сили в борбата им за извоюване на социални права. Правото на синдикално сдружаване е уредено и в Кодекса на труда:„Работниците и служителите имат право, без предварително разрешение, свободно да образуват по свой избор синдикални организации, доброволно да встъпват и да излизат от тях, като се съобразяват само с техните устави”. Правото на синдикално сдружаване има определено социално и правно съдържание и предназначение - създаване у работниците и служителите съзнание за организирана сила, чрез която отстояват пред работодателите и държавата своите искания за подобряване на условията на труд и живот.

Съгласно правното си положение, синдикалните организации са сдружения с нестопанска цел. Идеалната цел, за която са създадени и на която те служат, е защитата на икономическите и социалните интереси на работниците и служителите. Правата на синдикалните организации се изразяват в участие в подготовката на вътрешните актове на предприятието, които се отнасят до трудовите отношения и обсъждането на проектите за тях; участие в обсъждането на трудови и осигурителни въпроси и представителство пред съда. Синдикалното процесуално представителство е допустимо по въпроси на трудово-правните отношения и възникнали трудови спорове -индивидуални или колективни трудови спорове и др. Синдикалното процесуално представителство се осъществява от синдикалните организации и техните поделения.

Важен белег, характеризиращ правното положение на синдикалните организации, е задължението на държавата и на работодателите да им оказват съдействие за осъществяване на тяхната дейност. Работниците и служителите имат право на своевременна, достоверна и разбираема информация за икономическото и финансовото състояние на работодателя, която е от значение за трудовите им права и задължения.

Работодателят е длъжен да предостави на синдикалните организации и/или на представителите на работниците и служителите в предприятието изискващата се от закона информация, както и да проведе консултации с тях. Синдикалните организации и представителите на работниците и служителите са длъжни да запознаят работниците и служителите с получената от работодателя информация, както и да вземат предвид тяхното мнение при провеждане на консултациите. Работодателят е длъжен да предоставя на работника или служителя необходимата писмена информация при всяко изменение на трудовото правоотношение.

Също така синдикалните организации имат сигнални и спомагателни функции съгласно чл.402, ал.4 във вр.с чл.404 от КТ за констатиране на нарушения по трудовото законодателство и могат в тази връзка да изискват извършването на съвместни проверки от органите на ИА ”Главна инспекция по труда”, както и да предлагат налагането на административни санкции. Много важна за съществуването на синдикатите е разпоредба нормата на чл.46 от КТ,според която” (1)Държавните органи, органите на местно самоуправление и работодателите създават условия и съдействуват на синдикалните организации за осъществяването на тяхната дейност.Те им предоставят безвъзмездно за ползване движими и недвижими имоти, сгради, помещения и други материални условия, необходими за изпълнението на техните функции.(2).Работодателят е длъжен да съдейства на представителите на работниците и служителите за изпълнение на функциите им и да създава условия за осъществяване на дейността им”. Това дава възможност на синдикалните структури да защитават много ефективно правата на трудещите се – както техни изрични членове,така и работещи в съответното предприятие, бранш или отрасъл - съобразно представителността на съответната синдикална организация.